Jak vybrat mop?

Také Vás děsí představa vytírání a úklidu podlahy? Víte, že na trhu existuje spousta různých mopů a úklidových systémů, které Vám nejen ulehčí práci, ale i šetří Vaše zdraví? Vytírání podlahy již nemusí nutně vyvolávat vzpomínku ne nevábně páchnoucí ušmodrchaný hadr, smeták a divně padnoucí násadu, ze které div nelezou třísky. Podívejme se spolu na mopy a úklidové systémy Leifheit podle druhu a typu podlahy.

Začneme představením mopů.

Rotační mop

Rotační mop je klasický plochý, nebo třásňový mop, jehož hlavice je umístěna na otočném kloubu umožňující rotační ždímání mopu. Výhoda tohoto systému je především hygienické ždímání třásní či návleku podlahového mopu. Perfektní odstředivou ždímací schopnost zařízení oceníte zejména při úklidu podlah náchylných na styk s tekutinou (plovoucí podlahy, parkety, korek).

Plochý mop

Plochý mop je univerzálním a nejpoužívanějším typem mopu. Je vhodný pro vytírání větších ploch. Mop lze doplnit o různé typy náhrad, nebo chcete-li návleků. Nejúčinnější jsou návleky z mikrovlákna, které díky materiálu z kterého jsou vyrobeny, umožňují snadnější úklid a efektivněji zachytávají drobné nečistoty. Náhrady je většinou rovněž možné prát v pračce.

Třásňový mop

Hlavní předností třásňových mopů je vysoká absorpční schopnost a snadná manipulace i ve ztížených podmínkách a úzkých prostorech. Přednosti třásňového mopu oceníte zejména při úklidu kolem nábytku, sloupů a jiného členitého prostoru.

zdimani-mopu.jpgOdstředivé ždímání - ještě účinnější a efektivnější ždímací systém. Ždímání bez nutnosti namočení rukou.

zdimani-rotacni-2.jpgTechnologii rotačních mopů a odstředivého ždímání ocení jistě každá hospodyně. Bezdotykové ždímání a oplach mopu je čím dál rozšířenějším systémem používaným pro domácí podlahové mopy. Jistě si vzpomínáte na průlom v nabídce mopů, které umožňovali bezkontaktní ždímání, dříve tato technologie fungovala převážně na principu stlačení dvou půlek stírací plochy mopu. Některé typy mopů bylo nutné ovšem stejně rukou povolit a pomocí táhla vyždímat nad kýblem s vodou. Tento systém jistě posunul úroveň úklidu o kus dále, ovšem k představě dokonalosti je jistě co zlepšovat. Nové systémy mopu a ždímacího kýble jako např.

Twist systém Leifheit a nebo Vileda ultimat či mocio set jsou již vybaveny právě zmiňovaným systémem odstředivého rotačního ždímání.

Hlavice mopu je upevněna na otočném kloubu, který dokáže vyvinout obrovskou rychlost a počet otáček. Díky tomu dokáže při pouhých několika málo stlačeních mopů (které uvedou do činnosti ždímací mechanismus) krásně a pohodlně vyždímat mop téměř do sucha.

 

zdimani-rotacni.jpgultramat-vileda.jpgSystémy ždímání a v podstatě i typy mopů s rotačním ždímáním jsou dva. Odlišují se spouštěcím mechanismem ždímání. První typ můžeme označit mopy s externím ždímacím mechanismem jako např. Vileda set. Mop samotný nemá žádné ovládání ždímání. To je umístěno v kbelíku a například jako u zmíněného mopu mocio se spouští sešlápnutím pedálu kbelíku.

Druhým typem jsou například inovované mopy Leifheit Twist systém, kde mechanismis ždímání je umístěn přímo v hlavici mopu, nebo jako u twist systém new v rukověti mopu. Ždímací mechanismus se uvádí do chodu stlačením rukověti, která roztočí hlavici mopu uchycenou do ždímacího koše ve ždímacím kbelíku.

Většina plochých mopů umožňuje již odjištění hlavice mopu pouhým sešlápnutím na spínací mechanismus. Mopy vybavené tímto systémem lze již opravdu považovat za vysoce hygienický nástroj pro úklid. Kontakt rukou se špinavým mopem, vodou nebo kbelíkem již není nutný, přesto je vhodné použít pro úklid gumové rukavice chránící pokožku a nehty a po práci ruce důkladně omýt a použít zvlhčující a výživový krém.

 

Náhrady na mopy Leifheit

Návleky MICRO DUO jsou vhodné pro všechny podlahy, obzvláště s vyšším nárokem a citlivostí na vlhkost. Návleky EXTRA SOFT jsou speciálně vyvinuté, pro již zmíněné podlahy s vysokou citlivostí na vlhko a tekutiny jako korek, plovoucí podlaha, dřevo apod. Návleky COTTON a COTTON PLUS používejte na porézní a silně znečištěné povrchy podlah jako například dlažba, kámen a starší lina. Speciální náhrada STATIC se používá jako plnohodnotná náhrada vytírání na mokro. Při použití návleku STATIC  stírejte podlahu pouze na sucho s využitím speciální technologie. Tento typ mopu obzvláště ocení majitelé domácích mazlíčků při úklidu chlupů a srsti zvířátek.

 

korkove-podlahy.jpgKorkové podlahy

Korek jakožto přírodní materiál je získáván z kůry korkového dubu, v poslední době se stává velice oblíbenou podlahovinou. Korek  je vhodný především pro alergiky.

vileda-smetak.jpgÚdržba:  Při úklidu korkových podlah doporučujeme podlahu nahrubo zamést buďto klasickým smetákem, ručním zametačem, robotickým zametačem nebo vysát klasickým vysavačem. Poté použijte čistící prostředek doporučený výrobcem podlah a mop, který je nutné důkladně vyždímat. Na mop navlékněte náhradu ze speciálního mikrovlákna určenou pro stírání korku. Pro úklid korkové podlahy nedoporučujeme použití tzv. spray mopů.

Vhodné mopy: Ploché mopy s mikrovláknem

 

mramor.jpgMramor, žula a ostatní kámen

Mramor a obecně leštěné kamenné podlahy je možné stírat bez problémů všemi typy mopů. Používají se zejména jako vysoce odolné podlahy do velmi frekventovaných míst jako jsou auly, haly, chodby, obývací pokoje, pracovny či schodiště.  

Údržba: Pro lesklé povrchy doporučujeme plochý mop na chodby, haly a obecně větší otevřené prostory, vybavený návlekem z mikrovlákna nebo bavlny. Pro členitější prostory můžete použít třásňový mop trojúhelníkového tvaru.

Poréznější povrchy hrubší žuly nebo jiného kamene je vhodné spíše zametat klasickým smetákem a stírat plochým speciálním návlekem na porézní povrchy nebo použít mop s třásněmi s vysokou absorpční schopností.

Pro čištění kamenné podlahy mopem doporučujeme používat pouze čistící přípravky doporučené dodavatelem nebo výrobcem. Použití jiné než předepsané čistící chemie.

Vhodné mopy: Ploché mopy s mikrovláknem, třásňový mop

 

Linoleum – Marmoleum – PVC marmoleum.jpg

Linoleum a marmoleum jsou vyráběny z přírodních materiálů, PVC je ryze umělý materiál. Podlahy jsou vhodné zejména do prostorů s důrazem na snadnou údržbu. Použití těchto materiálů je vhodné zejména pro provozovny a domácnosti s osobami trpícími chronickými onemocněními horních cest dýchacích a respiračními chorobami, astma a alergií. Praktickou údržbu těchto materiálů ocení zejména rodiče a majitelé domácích zvířátek. Linoleum, marmoleum i PVC vyniká taktéž výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi.

Údržba: Běžnou údržbu lze provádět téměř všemi typy dostupných mopů v závislosti na rozmanitosti a členitosti prostoru. Velké, volné plochy vytřete snadněji plochým mopem, úzké prostory plné nábytku a jiných překážek se Vám budou lépe stírat kompaktnějším třásňovým mopem, spray mopem nebo parním mopem. Před samotným vytřením je dobré podlahu zbavit špíny, prachu, chlupů, vlasů a dalších hrubých nečistot například, zametačem, smetákem, vysavačem či mopem s antistatickým návlekem.

Vhodné mopy: Ploché mopy s mikrovláknem, třásňový mop, spray mop, parní mop

 

plovouci-podlaha.jpgPlovoucí laminátové podlahy a palubky

Laminát je vyráběn z lisovaných dřevovláknitých desek skládajících se do sebe systémem „pero+drážka“. Palubky jsou tvořeny z prken a fošen masivního dřeva, jsou velmi ekologické, příjemné a dají se obnovovat broušením povrchu. Laminátová podlaha se vyznačuje svou odolností a mechanickými vlastnostmi.

Údržba: Ani jeden typ podlah nemá rád přílišné vlhko, vodu a specifické čisticí prostředky, které by mohly způsobit nevratná poškození povrchu a spár. Pokud na podlahu cokoliv vylijete, doporučujeme tekutinu co nejdříve setřít. Pro úklid mopem zvolte spíše plochý mop s antistatickým návlekem nebo speciálním návlekem z mikrovlákna. Nedoporučujeme používat neschválenou čistící chemii, spray mopy ani parní mopy.

Vhodné mopy: Ploché mopy s mikrovláknem

 

dlazba.jpgDlažba

Dlažba je univerzální podlahová krytina vhodná do všech částí domu i bytu od koupelny po ložnici. Velkou výhodou dlažby pro moderní trendy vytápění je její možnost pokládky na podlahové topení. Dlažba je původem přírodní pálený materiál.

Údržba:  Na základní údržbu dlažby je možné použití všech typů mopů. Otevřené prostory a volné plochy vytřete elegantně a bez námahy plochým mopem. Hůře přístupné prostory například kolem nábytku, pod stolem či gaučem, kolem sloupů a ostatních překážek jistě oceníte mobilnější třásňový mop. Pro náročnější uživatele máme v nabídce i speciální mopy jako například spray mop nebo parní mop. Před stíráním podlahy na mokro je dobré zbavit ji špíny a dalších nečistot. K tomu je vhodné použití zametače, smetáku, vysavače nebo mopu s antistatickým návlekem.

Vhodné mopy: Ploché mopy s mikrovláknem, třásňový mop, spray mop, parní mop

 

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Jak vybrat mop?"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.