4 tipy jak zpracovat letošní sklizeň ovoce a zeleniny

Každý z nás si užívá první plody, které nám nabídla naše zahrádka. Mnoho krát je však sklizeň bohatší než jsme si mysleli a hledáme způsob jak jejich trvanlivost prodloužit. Máme pro Vás 4 tipy jak se s tímhle problémem poprat. 

 

1. SUŠENÍ

Sušení je velmi populární způsob jak zužitkovat přebytečné ovoce či zeleninu. Nejčastěji se suší jablka, hrušky, švestky ale také hřiby, paprika nebo jiná zelenina. Tímto způsobem si můžeme připravit domácí vegetu nebo zdravý snack nazýván "ovocná kůže".

 

Ovocná kůže

Na jeden plech potřebujeme přibližně 0,5 kg jablek, pokud jsou velmi sladké tak citrónovou šťávu a chia semínka díky kterým pyré lépe zhoustne. Jablíčka rozmixujeme a směs natřeme rovnoměrně na plech. Sušíme v sušičce na 50 stupňů celsia nebo i venku na slunci. Když je kůže vysušená, odlepíme ji z papíru a nakrájíme nebo nastříháme na libovolné kusy. Pro přípravu ovocné kůže můžete použít jakékoliv ovoce, semínka či bylinky. Je to jen na vaší fantazií.

Domácí vegeta

Nejlepší na výrobě domácí vegety je, že zužitkuje nedokonalé kusy zeleniny, které byste jinak vyhodili. Další výhodou je, že si sami určíte poměr zeleniny a jakou zeleninu na vegetu použijete. Někdo to má rád s houbami a jiný s česnekem. Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Rovnoměrně rozložíme a sušíme na 60-70 stupňů celsia dokud to není úplně vysušené. Tuto hotovou zeleninovou směs rozmixujeme, přidáme sůl a rozdělíme do uzavíratelných nádob.

 

2. ZAVAŘOVÁNÍ

Nejoblíbenějším způsobem jak docílit delší trvanlivost ovoce a zeleniny je zavařování. Zavařujeme jen čerstvou a kvalitní zeleninu. Od okurek, zelí, kořenové zeleniny či hřibů se zavařuje i maso, hotová jídla a polévky. Při zelenině se nálev liší chutí, která může být kyselá, sladkokyselá nebo pálivá. Pokud budeme zavařovat maso, nezapomeňte ho nejprve tepelně upravit a až pak dát do sklenic a zalít vývarem nebo omastkem z pečení. Pokud jste milovníci polívek a nechcete trávit vela času při hrncích, máme pro Vás výbornou zprávu. S naším polévkovarem je polévka hotová do půl hodiny. Stačí vložit libovolnou zeleninu, vodu, koření a vybrat si program. Máte chuť na jemnou, krémovou nebo polévku s kousky zeleniny? Dokonce se tímto způsobem dá připravit džem či výživa. Pro přípravu džemu můžete využít nejen polévkovar, ale i domácí pekárnu.

Jahodový džem

Připravíme si 1 kg dobře umytých jahod, 250 g cukru a 1 sáček želatiny. Všechny ingredience vložíme do polévkovaru a zapneme program "jam". Při tomto programu se už o nic nemusíte starat a za necelou půl hodinu si budete vychutnávat vynikající domácí marmeládu.

Žampiónová - krémová polévka

Do nádoby vložíme 800 g očištěných žampionů, nakrájenou cibuli, bujón nebo lžíci vaší domácí vegety, 800 ml vody, 200 ml smetany, případně jiné koření podle chuti. Zapneme program "Smooth" a polévka je za chvíli hotová.

 

3. ODŠŤAVŇOVÁNÍ A SMOOTHIES

Příjem vitaminů je velmi důležitý, ale co když nemám čas a náladu na vymýšlení zdravých jídel? Pak jsou tu vitaminové bomby, které nám dodají rychlou energii. Pro lidi se zažívacími potížemi je odšťavňování skvělou volbou, protože šťáva neobsahuje vlákninu. Avšak pokud nejde o jablko, není velmi vhodné kombinovat ovoce a zeleninu, protože taková kombinace s řepou, mrkví nebo cuketou způsobuje některým lidem kvašení a plynatost. Na rozdíl od šťáv, smoothies obsahují vlákninu a když si ho připravíte z mléka, mléčných výrobků, proteinu nebo vloček, je to plnohodnotné jídlo plné vitamínů, minerálů, bílkovin a sacharidů. Při obou zpracováních je důležité ovoce a zeleninu pořádně umýt a očistit.

Mandlové mléko

Dobrá zpráva pro vegany! S odšťavňovačem si dokážete vyrobit rostlinné mléko. Stačí Vám 100g mandlí, které si na noc namočíte do teplé vody. Na druhý den je slejete, nasypete do přístroje a přidáte 250 ml vody. Zbytky pak využijete například v ovesný kaši nebo při pečení koláčů.

Banánově - yougurtové smoothie

Do mixéru dáme dva zralé banány, řecký jogurt, 5 datlí, hrst vloček a trošku mléka. Datle jsou náhrada za cukr ale klidně ho vynechte nebo nahraďte něčím jiným. Totéž platí i pro ovoce. Vše pořádně rozmixujeme, nalijeme do sklenice a podáváme. Pokud máte chuť na studený nápoj, nahraďte čerstvé ovoce za zmrazené.

 

4. ZAMRAZENÍ

Mnozí z Vás se při slově "mrazení" čerstvé zeleniny zaleknou, ale například při špenátu náš organismus získá více železa po jeho zmrazení jako z čerstvého špenátu. Mnoho druhů zeleniny jako hrášek, brokolice, mrkev si mrazením zachovávají 80% vitamínu C. Aby Vám potraviny, které zamrazí nezměnily barvu, chuť a vydržely v mrazáku i rok, musíte je nejprve blanžírovat. Doba blanžírováni se liší od druhu zeleniny. Brokolice se blanžírovat 1 minutu, ale kukuřice až 7 minut. Dýni a bylinky blanžírovat nemusíme. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody jako okurka, meloun by se zamrazit neměli.

 

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "4 tipy jak zpracovat letošní sklizeň ovoce a zeleniny"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.