Jak připravit keře a stromy na zimu

 

Věděli jste že, existuje více než 100 druhů růži, nejdelší zaznamenaná výška byla 7 m a že olej z růží je jeden z nejdražších na světě?

V předchozím článku jsme se věnovali přípravě trávníku na zimu a v dnešním se dozvíte jak připravit na zimu keře a stromy. Nejen zvířata ale i stromy se chystají na zimní spánek. Zatímco se les na zimu připraví sám, na zahradě tomu musíme trošku dopomoci. Samozřejmě, ptáčky jsou neodmyslitelnou součástí a proto Vám na závěr ukážeme jak si rychle a snadno vyrobit ptačí krmítko.

 

Keře

Keře se objevují na každé zahradě. Rostou rychleji než stromy a za celkem rychlý čas vytvoří plynulý přechod mezi rostlinami a stromy. Zahradu také zútulní a přidají na estetické kráse. Pokud máte listnaté keře, ty se na podzim postarají o barevnost a spadané listí můžete použít jako peřinku pro stromy. Jehličnaté keře jsou zdrojem zeleně a při šedo bílé zimě vypadají na zahradě pěkně. Většina trvalek či keřů budou před mrazy vděčné, že je zakryjete listy nebo přisunete více půdy. Jiné to však nesnesou a potřebují jinou péči. Sice by měly zimu přežít bez úhony tak i ty nejodolnější mají problém s mrazem. Na sněhovou pokrývku se spoléhat nemůžete, a tedy stále zeleným rostlinám prospěje, když kolem kořenů nahrnete vrstvu listí nebo slámy. Citlivější keře jako například růže nebo ibišek můžete chránit tak, že ke kořenům dáte kompost či listovku. Větší keře ochráníte smrkovými větvemi opřenými o keř nebo jednoduchou konstrukcí. Pokud jsou silné mrazy, použijte netkanou bílou textilii určenou na zimu. Pokud máte popínavé rostliny, také je můžete zabalit do bílé textilie.

 

Stromy

Stejně jako stromy chráníme před silným sluncem, musíme je chránit před mrazem. Kmen můžeme ochránit např. speciálními ochrannými fóliemi nebo bílým vápenatým nátěrem na stromy. Vápenatý nátěr slouží k tomu, aby se na jaře kmen tolik nepřehřál a snížil se tak teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Kůra pak nebude tolik praskat. Chcete-li ochránit strom před housenkami, použijte lepové pásy. Avšak pokud bydlíte blízko lesa, nejlepší by bylo své stromy zajistit drátěným košem. Koš je třeba zakopat cca půl metru do země. Ovocným stromem prospěje podestýlka z kompostu, který je stále ještě ve stavu rozkládání a navrch dejte ještě vrstvu listí nebo slámy. Korunky malých stromů můžete zabalit do textilní bavlny.

 

Nebojte se ani sázení stromů či keřů. Většinou se vysazuje na jaře ale právě podzimní chladnější a vlhčí počasí jim pomůže lépe zakořenit. Mezi skvělé volby patří rybíz, maliník nebo angrešt. Při prořezávání větví známe 4 druhy řezů.

 

Výchovný řez - se provádí od prvního až do pátého roku od vysazení stromu. Výhonky se zkracují o dvě třetiny.

Zmlazovací řez - se dělá starým keřem a větvím, které jsou suché nebo zkřížené. Obnovuje se vitalita stromu.

Udržovací řez - pravidelný řez, který propouští světlo do kořenů a udržuje stromy kvalitní.

Tvarovací řez - tímto řezem tvarujeme hlavně keře do různých libovolných tvarů.

 

Nikdy větve nelamte. Vždy použijte nůžky, nožík nebo pilku a snažte se o kvalitní řez, nejlépe při 30 až 45 stupňů.

 

Krmítko pro ptáčky

Mnoho ptáků se na zimu stěhuje do teplých krajin. Některé zůstávají, a když teplota klesne pod minus 5 stupňů celsia a země je pokryta bílou přikrývkou, potřebují nás. Především potřebují energetickou potravu. Čím je potrava pestřejší, tím více druhů ptáků můžete pozorovat na vašem krmítku.

Na výrobu dřevěného krmítka potřebujete jen pár dřevěných destiček, 4 dřevěné kolíky, očko na zavěšení,hřebíky a kladivo.

1. Jako dno použijte 2 centimetrovou desku jakéhokoliv rozměru

2. Po bocích přibijte stěny cca 3 cm vysoké, aby neodfouklo potravu

3. Do každého rohu přibijte dřevěné kolíky dlouhé cca 5-10 cm

4. Na kolíky připevněte desku, která bude mít uprostřed otvor na očko, abyste mohli krmítko zavěsit

5. Nasypte potravu pro ptáčky a můžete se těšit na brzkou návštěvu :)

 

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Jak připravit keře a stromy na zimu"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.