Jak udržovat vodu v bazénu čistou

 
Pokud máte na zahradě bazén, víte, že je nutné jej neustále udržovat, abyste si mohli užívat čistou, průzračnou a bezpečnou vodu. 
První otázkou, kterou mnoha z vás při pořízení bazénu řeší je, jestli budete používat bezchlorovou nebo chlorovou chemii. 
 
1. Chlorová chemie
Abyste vodu udržovali stále čistou, jsou chlorové tablety téměř nepostrádatelné ale ne nevyhnutné. Výhodou chlorové chemie je nízká cena, vysoký dezinfekční a oxidační účinek a snadné dávkování. Nevýhodou je nižší účinnost v létě při vyšších teplotách a typický zápach. Tento zápach je kvůli nadměrnému potu a moči v bazénu. Chlor nestíhá tyhle látky rychle „rozbíjet“ a tým pádem nečistoty na sebe naváže. Chlor se ve vodě stále nachází, ale nemá už dezinfekční účinky.  Vzniká vázaný chlor. Abychom vázaný chlor odstranili, je nutné přidat až desetinásobné množství nového chlóru, který přerazí vázaný chlor a za pár dnů bude vaše voda v bazénu znovu v pořádku. 
Chlorinátor (solinátor) – je filtrace, která proměňuje slanou vodu na chlor. Voda prochází přes chlorinátor a sol přeměňuje na chlor. Vzniklý chlór okamžitě dezinfikuje vodu. Po dezinfikování se chlór přemění zpět na sůl a proces čištění se znovu opakuje. 
 
 
2. Bezchlorová desinfekce
V bazénech se bez desinfekce nezaobejdeme, ale bez chloru ano. Bezchlorová chemie je v dnešní době více populárnější. Lépe účinkuje ve vyšších teplotách vody, co oceníme také ve vířivkách.  Bezchlorové přípravky umožní alergikům a lidem s citlivou pokožkou příjemnější koupaní. 
Jestli jste novým uživatelem bazénu a rozhodli jste se používat bezchlorovou chemii, můžete sáhnout po Guanicid – nemá vliv na pH vody, vydrží vyšší teplotu vody, nevysušuje pokožku, nedráždi oči a sliznici a dávkuje se raz za 14 dní. Při vyšších teplotách a větším zatíženi každých 7-10 dni.  Guanicid lze použít ihned bez dávkovacího zařízení. V případě že jste přidali do bazénu více prostředku než by se mělo, nic se neděje, nijak vám to neuškodí, jen počkáte delší dobu do dalšího přidaní. 
Ekologický a šetrní způsob jak mít vodu v bazénu čistu je za použití UV lampy. Zářeni z Uv lampy efektivně ničí mikroorganizmy a viry a zabraňuje množení jednoduchých organizmů. Radikálně se sníží tvorba a výskyt plísní, bakterií a řas. Pomocí UV lampy bude voda v bazénu nezávadná a krystalově cista. 
 
 
3. Přechod s chlorové chemie na bezchlorovou chemii 
Jestli jste používali chlorovou chemii a chcete přejít na bezchlorovou chemii tak pár dní nepoužívejte přípravky s chlorem, a pak aplikujte Guanicid a Oxy light přímo do vody. Startovací dávka u Guanicidu je 30ml na 1m³ vody, u Oxy Lightu pak 3l na 10 m3. Následná údržba je nenáročná. Guanicid stačí přidávat jednou za 14 dní. V plném létě, když je voda více zatížena se oplatí doplnit přípravky na úpravu pH vody. 
pH hodnota vody je také důležitá pro bezproblémový chod v bazénu. Ideální hodnota pH vody je mezi 7,2 a 7,6 a zjistíte to pomocí testovacího proužku. Při hodnotě vyšší než 7,6 dochází ke ztrátě dezinfekčního účinku vody.  Jestli je hodnota pH vysoká, přidejte pH mínus a naopak. Chcete-li zvýšit hodnotu pH v bazénu, přidejte pH plus. 
 
 
 
4. Napouštění bazénu
Při prvním používaní bazénu ho desinfikujte, naplňte vodou, stabilizujte tvrdost, proveďte úpravu pH a přidejte přípravek Guanicid( pro bezchlorovou chemii) nebo Komplexon a chlorové tablety (chlorová chemie). 
Pokud napouštíme bazén ze studny, která je bohatá na železo,  aplikujeme pH mínus a Maskovač tvrdosti: pH vody se vrátí na neutrální hodnotu a předejdeme tomu, aby nám voda v bazénu zrezavěla. Jestli do 24 hodin po prvním zachlorovaní uvidíte, že vaše voda v bazénu hnědne, proveďte šokové ošetření vody pomocí chlorového přípravku Chloršok nebo bezchlorového přípravku Oxi šok. 
 
 
 
 
5. Vysávaní bazénu
Vysávání je neodmyslitelnou součástí péče o bazén, které dokáže odstranit pevné nečistoty usazující se v bazénu. Vysávat můžete ručně za pomoci teleskopické tyče a různých druhů kartáčů nebo za pomocí poloautomatického a automatického robota. 
Mechanické vysavače – se skládají z teleskopické tyče a nasávací hlavy s kartáči. K dispozici máte jak standardní, tak trojúhelníkové kartáče a různé příslušenství. 
Poloautomatické vysavače – se po bazéně pohybují samé a pro svůj chod využívají výkon pískové filtrace.
Automatické vysavače – jsou ideální při velké bazény. Nejsou napojené na filtraci a tak všechny nečistoty, které vysavač posbírá, zůstanou ve sběrném koši a nehrozí opětovné vypuštění nečistot do vody. Vaša jediná práce bude vymýt sběrný koš z vysavače.
 
 
Užijte si léto v nádherné průzračné vodě! 
 
 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Jak udržovat vodu v bazénu čistou"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.