Podzimní rady do Vaší zahrady I.

Na podzim bývá na zahradě práce až nad hlavu. Není vůbec snadné připravit zahradu na zimní spánek. Přinášíme Vám pár rad, co všechno je potřeba udělat a co je možné si volbou správného nářadí ulehčit. Pojďme na to:

Na podzim je především nutné zazimovat záhony se zeleninou. Dříve či později také začne padat listí, takže o denní zábavu s hráběmi je postaráno. Určitě se bude také hodit kvalitní rýč.

Zrušíme záhonky kořenové zeleniny

V září bychom měli sklidit především choulostivější zeleninu, jako je například celer nebo petržel. Kořenovou zeleninu vyryjeme a pak položíme na jednu hromadu, díky čemuž zelenina oschne. Nať zeleniny ukroutíme, aby nám zůstal pouze vegetační vrchol (srdíčko zeleniny :-). U celeru je vhodné zkrátit kořínky zespod bulvy. U řepy odstraníme kořínky celé. Ukládáme pouze zdravé kořeny, ty i mírně poškozené je třeba co nejdříve zpracovat. V zemi ještě může zůstat mrkev, pór, červená řepa nebo černý kořen. Tuto zeleninu ochráníme na podzim pouze vrstvou listí.

Podzimní zahrada

Podzim je výborným obdobím k přesazování, případně dělení. Dělení je vhodné zejména u rebarbory (oddělíme od sebe části s jedním až dvěma vegetačími vrcholy a vysazujeme je do půdy cca 5 cm pod povrch). Dělením můžeme rozmnožit i libeček (kořen rozdělíme na části a rány po noži zasypeme dřevěným popelem, sázíme cca 6 cm pod povrch). Další zeleninou vhodnou k dělení je cibule (cibulové trsy roztrháme na cibulky a sázíme je 15 - 20 cm pod zem tak, aby ze země mírně koukaly jejich špičky).

Pokud jsou mírnější ranní mrazíky, můžeme na záhonech ponechat hlávkovou kapustu, čínské zelí, ale i špenát. V našich klimatických podmínkách můžeme ponechat v záhonech přes celou zimu růžičkovou kapustu - je ale vhodné jí chránit vrstvou listí. Květák je vhodné založit do pařeniště.

Pořádný kompost

Volné záhony můžeme zrýt a pohnojit kompostem. Pokud nechcete, aby Vám záhony zbytečně ležely ladem, můžete je osít rostlinami na zelené hnojení, které později zaryjeme. I v této době však existuje zelenina, které se bude dařit - kořenová petržel nebo mrkev.

Drtič větví

Náš tip na ulehčení práce: Na úklid podzimní zahrady je výborným pomocníkem štěpkovač, který nadbytečné větve rozdrtí v jemný materiál vhodný do kompostu. Cenově dostupný a uživatelsky velice příjemný a výkonný je například BOSCH AXT Rapid 2000.

Rostlinné zbytky nevyhazujeme, ale využijeme na kompost, který nám v příští sezoně určitě přijde vhod. Můžeme je ale také rozdrtit a rozhodit na záhony. Přes zimu si zachovají poměrně velké množství živin a na jaře se stanou výborným hnojivem.

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Podzimní rady do Vaší zahrady I."

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.