Recepty na chutná jídla ze zeleniny

Nevíte, jak spotřebovat letošní úrodu zeleniny? Přinášíme vám pár zajímavých receptů ze zeleniny, které jsou rychlé, chutné a zdravé.

 

Rajčatově-mrkvová polévka

Máte chuť na něco teplého, ale vaření polévky vám zabírá hodně času? S polévkovarem DOMO DO498BL máte polévku hotovou za 25 minut i s její přípravou. Knihu receptů dodáváme k produktu.

Budeme potřebovat: 1 stroužek česneku, 2 natě celeru, 4 rajčata, 200 g mrkve, 1 kostka zeleninového bujónu, 750 ml vody, sůl a pepř podle chuti

Postup: Všechny suroviny vložíme do polévkovaru a zapneme program "smooth". Polévka bude hotová do 20 minut. Podávat lze s bazalkou, opečeným chlebem nebo sýrem.

 

Dýňová polévka

Budeme potřebovat: 375 g oloupané dýně, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, trochu olivového oleje, kousek zázvoru, špetka pepře, 1 kostka zeleninového bujónu, 750 ml vody

Postup: Všechny suroviny vložíme do polévkovaru a zapneme program "smooth".

 

 

 

Těstoviny s pestem a kuřecími prsy

Doma vyrobené pesto (ať už bazalkové či jakékoliv jiné) vždy chutná lépe než kupované. Je totiž vyrobeno z čerstvých surovin a pravděpodobně hraje roli i to, že jste si gurmánskou pochoutku připravili sami.

Na výrobu bazalkového pesta budeme potřebovat: 2 šálky bazalky, 1/2 šálku parmezánu, 1/2 šálku extra panenského olivového oleje, 1/3 šálku piniových oříšků, 3 stroužky česneku, špetku soli

Postup: Všechny ingredience vložte do Sencor 40024719 sekáčku a během mixování přilívejte olivový olej. Přístroj vypněte až bude směs dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousky (nebude z ní úplná kaše). Podle potřeby případně dochuťte.

 

Na těstoviny pro dvě osoby budeme potřebovat: 100 g cherry rajčat, 200 g těstovin dle vlastního výběru, 250 g kuřecích prsou, 3 lžíce domácího pesta, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej

Postup: Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nasolíme a opepříme. Na pánvi si rozpálíme olej a prsa osmažíme z obou stran. Odložíme je na talíř a do pánve dáme restovat česnek a nakrájená cherry rajčata, přidáme scezené těstoviny, pesto a dochutíme. Kuřecí prsa nakrájíme a podáváme na těstovinách.

 

Luxusní nakládané sýry

Nakládaný hermelín je klasika, která sice neomrzí, ale nechte se tentokrát inspirovat novými recepty na nakládanou nivu s ořechy a marinovanou fetu s olivami a rozmarýnem. Naložte si tyto sýry do LEIFHEIT zavařovacích sklenic s klipem a skladování bude hračkou.

 

Nakládaný plesnivý sýr s ořechy

Na 4 porce budeme potřebovat: 4 ks plesnivého sýru, 4 stroužky česneku, hrst vlašských ořechů, ½ lžičky mletého bílého pepře, lžičku soli, čerstvý tymián, slunečnicový olej, 1 bílou cibuli

Postup: Sýry podélně rozpulte a naplňte pastou z prolisovaného česneku, nadrobno nasekaných ořechů, bílého pepře, soli, lžíce tymiánu a lžíce olivového oleje. Při skládání sýrů do uzavíratelné sklenice je prokládejte kolečky cibule a čerstvým tymiánem. Zalijte olejem a alespoň 3 dny nechte odležet při pokojové teplotě.

 

Marinovaná feta s olivami a rozmarýnem

Na 4 porce budeme potřebovat: 150 g fety, hrst oliv (zelené nebo černé podle chuti), čerstvý rozmarýn, 1 malou červenou cibuli, olivový olej

Postup: Fetu nakrájíme na kostky a v misce promícháme s olivami, rozmarýnem a na kousky nakrájenou cibulí. Přendáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem a necháme alespoň týden odležet.

 

 

Domácí vegeta

Sušičky potravin neslouží jen k sušení ovoce nebo hub. Můžete je využít i pro sušení zeleniny a připravit si třeba domácí vegetu.

Na 4 skleničky budeme potřebovat: 1 kg celeru, 1 kg mrkve, 1 kg kořenové petržele, 500 g cibule, 500 g pórku, 1 hrst petržele, 1 hrst pažitky, 5 stroužků česneku, sůl, lžičku lahůdkové droždí

Postup: Všechnu zeleninu a bylinky si omyjeme a osušíme. Kořenovou zeleninu nastrouháme a cibuli, pórek a česnek nakrájíme na plátky. Vše usušíme v sušičce při cca 40-50°C. Usušenou směs rozmixujeme co nejjemnějí v sekáčku DOMO DO9192MC a přidáme lžičku lahůdkového droždí na chuť. Pro delší trvanlivost přidejte sůl.

 

Pečené kuře s medovou hořčicí a americkými bramborami

Díky jednoduché a rychlé údržbě je horkovzdušná fritéza oblíbená v mnoha domácnostech. Je vyrobena z nepřilnavého materiálu a většina tekutin se odpaří do odkapové nádoby, kterou stačí opláchnout. Teplovzdušné fritézy se také mnohem rychleji nahřívají, takže nemusíte na nic čekat.

Pro dvě porce budeme potřebovat: 2 ks kuřecích prsou, 7 středních brambor, 30 ml medu, 30 ml dijonské hořčice, 1 lžička sladké hořčice, sůl, pepř, sušený česnek, italské koření, olivový olej

Postup: Fritézu DOMO DO513FR předehřejeme na 200°C. Kuřecí prsa ochutíme solí a pepřem a pečeme vcelku na 200°C přibližně 15 min. V míse mezitím promícháme hořčici s medem. Jakmile pečené kuře vyberete z fritézy, natřete jej připravenou medovou hořčicí. Je důležité ho pomazat dokud je ještě teplé, aby se chutě dostaly dovnitř masa. Takto pomazané maso necháme odpočívat zakryté a zatím si uděláme brambory. Brambory nakrájíme na měsíčky a vložíme do mísy. Přidáme olivový olej, sůl, česnek a italské koření. Fritézu nastavíme na 180°C a brambory dáme péct. Čím menší kusy brambor budou, tím se rychleji udělají. Doporučujeme každých 10 minut brambory prohrábnout.

 

Rizoto s chřestem a krevetami

Možná si řeknete, že na to, abyste si uvařili rýži, nepotřebujete další spotřebič, ale s rýžovarem Sencor 41005051 je rýže vždy dokonalá! Nepřipálí se, není vodnatá a hlavně vy se nemusíte o nic starat.

Pro 2 porce budeme potřebovat: 250 g jasmínové rýže, 1 malou cibuli, 200 g krevet, 600 ml horkého vývaru, 130 g čerstvého chřestu, 1 stroužek česneku, 15 g másla, olivový olej, šťávu z citronu, citronovou kůru, lžičku červené papriky, máta na ozdobu

Postup: Rýži propláchneme a dáme ji do rýžovaru. Přidáme vývar a najemno nakrájenou cibuli. Rýžovar zapneme a čekáme 15 minut. Potom rýži promícháme a do rýžovaru přidáme parní koš. Do něj nakrájíme čerstvý chřest, opět zavřeme a zapneme. Zatímco se rýže vaří, na pánvi si osmahneme krevety s česnekem a solí. Po 20 minutách vyjmeme chřest, nakrájíme jej, vmícháme do rýže a přidáme máslo, papriku, citronovou kůru a citrónovou šťávu. Vše spolu promícháme a podáváme. Na závěr jako ozdobu můžete použít mátu.

 

Přejeme Vám dobrou chuť :)

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Recepty na chutná jídla ze zeleniny"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.