Test elektrických vertikutátorů 2015

Naskladnili jsme pro Vás nejlépe hodnocené elektrické vertikutátory dle nezávislého hodnocení dTestu:

  1. 1. GARDENA elektrický vertikulátor trávníku EVC 1000 - 4068-20
  2. 2. Einhell Elektrický vertikutátor a provzdušňovač BG-SA 1231 3420505
  3. 3. Einhell Elektrický vertikutátor / provzdušňovač RG-SA 1433 3420520
  4. 4. BOSCH AVR 1100 vertikutátor 0.600.88A.100
  5. 5. FIELDMANN FZV 2001-E elektrický vertikutátor 50000445

 

 

Každý trávník na jaře a na podzim ocení údržbu. S touto údržbou Vám pomohou vertikutátory. U těchto produktů ale neplatí pravidlo, čím dražší, tím lepší…

 

Co byste o vertikutátorech měli vědět?

Trávník po zimě i létě žádá údržbu. Během vegetačního klidu se v trávníku utváří vrstva, která brání trávníku v dýchání. Stařina a tzv. travní plsť znesnadňuje pronikání vzduchu a také vody k travním kořínkům. Tráva tak místo bujení vysychá. S vertikutátory svému trávníku můžete pomoci více, než si možná myslíte.

Vertikutátor zbaví trávník stařiny a také zkypří půdu, aby se všechny potřebné živiny a vláha dostala až ke kořínkům trávy. Toto zvládne i bez jakéhokoliv poškození drnů. Vertikutátory jsou vybaveny rotujícím válcem s ostrými noži zařezávajícími se do horní vrstvy půdy. Rozrušují tak zmiňovanou stařinu a sbírají mech a uvolněnou plsť. Také kypří horní vrstvu půdy.

 

Důležité – provzdušnit, ale nepoškodit!

Při všech zmiňovaných úkonech, které vertikutátor provádí, nesmí dojít k poškození trávníku. Nejdůležitějším kritériem při hodnocení tedy bylo, zda trávník zůstává za použití vertikutátoru nepoškozen. Dobrou zprávou je, že v tomto ohledu si vedli dobře jak levnější, tak i dražší testované vertikutátory. Větší rozdíly už byly v hlučnosti jednotlivých vertikutátorů.

Některé vertikutátory nabízejí tzv. kombinovaný model – umožňují výměnu vertikutatčního válce za provzdušňovací válec. Tento model se hodí pro trávníky, které nejsou příliš zarostlé.

 

Elektrika vs benzín

Elektrické vertikutátory jsou určené pro trávníky o rozloze max 500 m2. Pro větší plochy jsou vhodnější benzínové modely. Benzínové vertikutátory jsou ovšem náročnější na údržbu a také výrazně dražší. Pro měnší trávníky do 100 m2 postačí ruční přístroj.

 

Sběrný koš

Důležitým faktorem je, zda vertikutátor obsahuje sběrný koš. Na druhou stranu tyto koše bývají menší a poměrně rychle se plní. Někteří zahradníci proto dávají přednost vertikutátoru bez koše a vyhrabanou stařinu jednoduše shrabou hráběmi. Případně se dá trávník poté posekat a sekačka stařinu posbírá.

 

Hloubka vertikutace

Některé modely nabízejí nastavení hloubky přímo na madle přístroje pomocí páčky. Staromódní způsob je pak nastavení výšky předních kol. Nastavení hloubky je klíčové. Příliš hluboká vertikutace poškodí kořeny trávníku a nadělá více škody než užitku. Správně nastavený vertikutátor by měl zanechávat jen mělké stopy, žádné hluboké brázdy.

 

Nezatáčet, necouvat!

Při vertikutaci rozhodně nezatáčejte ani necouvejte. Jezděte se vertikutátorem z jedné strany na druhou.

 

Ruční pohon

Pro malé trávníky a předzahrádky postačí ruční vertikutační hrábě. Jsou to v podstatě hrábě na kolečkách (například Gardena kypřič trávníku 3395-20). Tento model odstraňuje stařinu i mech a nepoškozuje trávník. Na druhou stranu musíte počítat s větší námahou, kterou u vertikutace vynaložíte. Což pro někoho ale nemusí být nevýhoda! :-)

 

 

Produkty vztahující se k článku

1 Comments To "Test elektrických vertikutátorů 2015"
Věrka - 24.04.2015

Já jsem příteli pořídila k narozením ruční od Gardeny - Já budu mít hezký trávník a on zhubne do plavek! :-)

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.