Jak připravit trávník na zimu

 

Věděli jste že, nejrychlejší sekačka na světě Vám dokáže posekat zahradu při rychlosti až 240km / h? Japonská Honda vyrobila stroj, jehož akcelerací je z 0 - 100 km / h za necelé 4 sekundy. Sekačka Mean Mower V2 je zapsána v Guinnessově knize rekordů. No nebylo by to skvělé mít posekaný trávník za pár minut? A i my se v dnešním článku budeme věnovat sekání a přípravě trávníku na zimu.

 

Hrabáni listí

Při hrabání listí se zahrádkáři dělí na dvě skupiny. Do první patří lidé, kteří chtějí mít dokonalý trávník i na podzim. Pak je přirozené, že se on musí starat a hrabat listí každou chvíli. Někdo to považuje za relax a další jsou toho názoru, že pod listy tráva nemůže dýchat. Druhá skupina lidí si ho nechává na zahradě z důvodu, že listí dodává trávě jisté živiny proto, aby se na jaře rychle probudila a čas, který by trávili hrabáním využiji jinak. Menší plochy můžete shrabat dřevěnými nebo kovovými hráběmi a na větší plochy můžete použít vysavač na listí. Suché listí se využívá I jako kuřivo do krbu.

 

Sekání

Prvním úkonem k zazimování travnaté části je sekání. Trávník by měl být posekán ještě před námrazami. Většinou se sezóna končí koncem října ale, pokud teplota neklesne na delší dobu pod plus 7 stupňů celsia, stále máte čas na poslední úpravy Vašeho trávníků. Sekejte vždy jenom suchý trávník - při sekání mokrého bude tráva lepit na nože a těžko se dostane do sběrného koše. Pokud si chcete ušetřit na jaře čas s hrabáním, sekáni udělejte co nejpozději. Trávu posekejte na výšku 3 - 5 cm, kdyby ji posečete moc nízko, nebude tolik chráněna před mrazem.

 

Vertikutace

Nebo i populární název vertikulace, slouží na odstranění plsti, proříznutí a provzdušnění půdy. Po sečení je to ta nejlepší věc, kterou můžete pro svůj trávník udělat. Ano, sice bude chvíli vypadat ošklivě, ale nebojte se toho. Úkolem vertikutace je zlepšení vrchní i podzemní části půdy. Speciálním strojem na to určeným, se zbavíte plsti, plevele a mechu. Plsť totiž zabraňuje pronikání světla, vody, ale i vzduchu do půdy a dokáže vytvořit nepropustnou vrstvu, která bráni trávníku v dýchání. Vertikutace tuto vrstvu odstraní a Vy dopřejete Vašemu trávníku lepší průnik světla, vody, vzduchu a živin ke kořenům. Používá se mechanický, elektrický či benzínový vertikutator. Vertikutovat byste měli na jaře a na podzim. A pokud jste v tomhle začátečník pozor! Trvá to dva krát déle než posečení stejné travnaté plochy.

 

Pískování

Chcete-li mít dokonalý trávník, tak po vertikutaci je třeba popískovat. Díky písku, půda lépe přijímá živiny, vodu, vyrovnává půdu a zaplňuje prázdná místa, v nichž by se jinak tvořil plevel. Nejlepší je křemičitý písek s nízkým obsahem vápence. Na rovnoměrné popískovaný slouží sypací vozík. Takto roztroušený písek se většinou zatahuje sítí do povrchu.

 

 

Hnojení

Velkou pozornost věnujte hnojení. Pokud nechcete být na jaře nemile překvapeni, vždy používejte pouze podzimní hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Ten zabrání žloutnutí listů a tráva je odolnějšími vůči houbovým onemocněním. Místa, které jsou bez trávy, vyšlapané nebo zničené od slunce prokypřete, posejte, travní směsí určenou na dosev a jemně zavlažte vodou. Pozor na silný proud vody, který by Vám mohl semínka vyplavit z půdy. Tekuté hnojivo je ideální pro dosev a granulované na nepoškozený trávník.

 

A nezapomínejte "Komu se nelení, tomu se zelení". Pokud Vaši zahradu pečlivě připravíte na zimu, na jaře se Vám odmění.

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Jak připravit trávník na zimu"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.