Jak připravit zahradu na jaro

Sluníčko se už ukazuje častěji a na zahradě nás čeká hodně práce. Nejlepší čas kdy začít připravovat zahradu na jaro je měsíc březen.
V následujících řádcích se dozvíte jak na to.


Zkracování stromů a keřů

Přes zimu byli stromy ve vegetačním klidu tzv. zimním spánku a na jaře máte nejlepší příležitost jim dopřát nový vzhled a bohatší úrodu. Nikdy větve nelamte. Vždy použijte nůžky, nožík, pilku nebo teleskopické nůžky, s kterými můžete prořezávat vysoké stromy. Snažte se o kvalitní řez, nejlépe při 30 až 45 stupňů. Správný a kvalitní řez totiž zabraňuje houbovým onemocněním.

 

 

 

Známe 4 druhy řezů:
Výchovný řez - se provádí od prvního až do pátého roku od vysazení stromu. Výhonky se zkracují o dvě třetiny.
Zmlazovací řez - se dělá starým keřem a větvím, které jsou suché nebo zkřížené. Obnovuje se vitalita stromu.
Udržovací řez - pravidelný řez, který propustí světlo do kořenů a udržuje stromy kvalitní.
Tvarovací řez - tímto řezem tvarujeme hlavně keře do různých libovolných tvarů.

Poté jako vaše keře a stromy ostříháte, půdu pod nimi prokypřete a pohnojte jarním hnojivem.
Jestli jste při řezání poškodili větev, nebojte se, stačí, když poškozené části natřete sadařským voskem.


A kdy je tedy nejvhodnější čas na zkracování ovocných stromů a keřů?

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Další neoddělitelnou součástí zahrad jsou okrasné stromy a keře. Mnoho z nich na jaře kvete a na podzim Vás odmění svými krásnými barvami. Vybrat si ten správný strom nebo keř se může zdát opravdu těžké ale my pro Vás máme 7 okrasných dřevin, které by na žádné zahradě neměly chybět.
V následující tabulce se dozvíte, ve kterých měsících okrasné stromy kvetou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Péče o trávník
První jarní sluneční paprsky jsou ostré a častokrát se zahrada vzbudí dřív, než si to zahrádkář uvědomí. První krok, který byste měli udělat je zbavit se listů, opadaných větviček, kamenů a jiných větších nečistot. Když Vám už nic nebrání v cestě tak zahájíme první jarní sečení. Pár dní po prvním posekání, půdu vertikutujte a to nejlépe vertikálně i horizontálně. Úkolem vertikutace je zlepšení vrchní i podzemní části půdy. Zbavíte se plsti, plevele a mechu. Plsť totiž zabraňuje pronikání světla, vody, ale i vzduchu do půdy a dokáže vytvořit nepropustnou vrstvu, která brání trávníku v dýchání. Vertikutace tuto vrstvu odstraní a Vy dopřejete Vašemu trávníku lepší průnik světla, vody, vzduchu a živin ke kořenům. Na menší travnaté plochy můžete použít mechanický vertikutátor tzv. provzdušňovací hrábě a na větších plochách se používá elektrický či benzínový vertikutátor. A pokud jste v tom začátečník pozor! Trvá to dva krát déle než sekání té samé travnaté plochy.
Někdy po vertikutaci zůstanou holá místa, které pak dosejte směsí na to určenou.

 


Vytrhávání plevele a hnojení
Po vertikutaci následuje vytrhávání plevele a vyhynulých rostlin. Plevel vytrhávejte důkladně, protože má dlouhé kořeny a pokud je neodstraníte pořádně, mohou zase začít růst. Tento odpad nikdy nevyhazujte ke kompostu. Tam by měly tendenci zase růst. Nezapomínejte, že ne všechny druhy plevelů jsou špatné, některé slouží jako potrava pro užitečný hmyz nebo ptáci, proto vždy zvažte, kde se nacházejí a zda je nutné jejich vytrhávání.
Hnojení na jaře je velmi důležité. Vybírejte rychle působící hnojiva s dostatečným obsahem dusíku. Skvělou alternativou je i organické hnojivo. Nezapomeňte na to, že každá půda je jiná a proto byste měli vybírat hnojiva podle toho, co ve vaší půdě pěstujete.

 


Přejeme Vám bohatou úrodu a zahradničení zdar 

 

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Jak připravit zahradu na jaro "

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.