Proč přemýšlet o novém oběhovém čerpadle?

30.11.2023
4 min.
Od redakce Kamody.cz

CÍLENÁ VÝMĚNA ČERPADEL PŘINÁŠÍ ZNAČNÉ ENERGETICKÉ ÚSPORY, JEJICH INSTALACE JE PŘITOM VELMI RYCHLÁ A JEDNODUCHÁ.

Jedna z nejefektivnějších cest, jak dosáhnout velkých energetických úspor v domácnostech, ale i výrobních podnicích je cílená výměna oběhového čerpadla. Podle kvalifikovaných odhadů je v České republice téměř každá druhá budova vybavena zastaralými typy oběhových čerpadel, která se vyznačují vysokou energetickou náročností. Jejich výměna za nová může přinést až 80 % úsporu elektrické energie. Investice do fotovoltaiky, tepelných čerpadel či úsporných spotřebičů v domácnostech je v dnešní době samozřejmostí. Na oběhová čerpadla se přitom stále zapomíná, i přestože ve výčtu všech možností vychází jednoznačně nejlépe. V následujících bodech vám představíme, proč je těmto skrytým žroutům energie potřeba věnovat pozornost.

V čem se novodobá čerpadla liší od těch starých?

Je stále velké množství budov vybavených čerpadly z konce devadesátých let. Jedná se o takzvaná tří-rychlostní oběhová čerpadla, která jsou typická svou vysokou energetickou náročnost. Tato čerpadla se od těch novodobých liší tím, že mají třístupňové konstantní nastavení otáček. Současná elektronicky řízená čerpadla, kromě jiných výhod, dokáží pomocí funkce Dynamic Adapt Plus regulovat své otáčky dle aktuálních potřeb otopného systému. Automatická regulace čerpadla průběžně vyhodnocuje aktuální výkon a dokáže okamžitě reagovat na změny v topném systému, což je klíčová vlastnost pro dosažení značných energetických úspor.

Dosažitelné úspory

Oběhová čerpadla mají životnost v řádu desítek let, a to je důvod, proč většina domácností, firem i provozů zatím neřeší jejich výměnu. Přitom v případě čerpadel starších 20 let znamená taková výměna úsporu elektrické energie běžně kolem 80 %. Pro lepší představivost, roční spotřeba nového čerpadla se pohybuje na úrovni 40-100 kWh, zatímco staré čerpadlo může spotřebovávat až 700 kWh. Svou spotřebou překonávají v domácnostech dokonce pračky i sušičky prádla, proto je velice nehospodárné nechat v otopném systému staré oběhové čerpadlo.

Jan Cidlinský, výkonný ředitel společnosti WILO CS uvádí: „Kdyby se v Česká republice vyměnila všechna zastaralá čerpadla, přinesla by roční úsporu elektřiny nejméně 10 miliard Kč. Kromě úspor by se dosáhlo také významného snížení oxidu uhličitého. Elektřina, kterou by případně nebylo nutné vyrobit pro neefektivní čerpadla, je kalkulovaným odhadem vyčíslena na
1 350 GWh, což představuje roční uhlíkovou stopu zhruba 550 000 tun CO2. Pokud bychom uhlíkovou stopu chtěli ohodnotit aktuální cenou emisních povolenek, dosáhli bychom úspory až 1,1 miliardy Kč“.

Návratnost investice je velmi rychlá

Vždy záleží na tom, jak stará čerpadla v otopném systému máme. Čerpadla stará 20 let se pohybují s návratností vynaložených investic v řádu měsíců, zhruba 3-6 měsíců.

V případě výměny čerpadel, která jsou stará 10 až 15 let se návratnost pohybuje od jednoho do tří let.

Máte přehled o tom, jak stará čerpadla v domě máte? Možná je načase i ta vaše vyměnit za úspornější. Vhodnou volbou jsou čerpadla od značky Wilo.

Co od nich můžete zaručeně očekávat?

  • Úsporu elektrické energie běžně o 80 %
  • Snížení vypouštěného CO2 do ovzduší
  • Návratnost investice v řádu měsíců
  • Možnost napojení na management budov
  • Intuitivní ovládání
  • Pokročilé technologické funkce, které okamžitě reagují na potřeby otopného systému
  • Nejmodernější komunikační rozhraní pro připojení na mobilní zařízení
  • Vysokou spolehlivost a servisní podporu

 

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Proč přemýšlet o novém oběhovém čerpadle?"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.