Trávník na jaře

Jaro - trávník se probouzí k životu

Na přelomu března a dubna, kdy z trávníků zmizí poslední zbytky sněhu a průměrná denní i noční teplota se dostane do plusových hodnot, počkáme, až proschne vrchní vrstva půdy a můžeme začít s nezbytnými pracemi na zahrádce a přípravou trávníku na další sezonu.

Jarní úklid - základ krásného trávníku!

Z trávníku odstraníme všechno napadané a zaváté listí, zbytky odumřelé zeleně, větvičky a ostatní dřeviny, které na podzim a při zimních oblevách napadali na povrch trávníku, a vytvořili jakousi špatně propustnou vrstvu, která brání ve volném vysychání, přirozené výměně vzduchu a pronikání vody. Tím eliminujeme vyšší náchylnost trávníku pro některé houbovité a plísňové infekce, které se právě v jarní době, kdy je trávník ještě oslaben mohou snadno objevit.

K úklidu nečistot použijeme buď klasické hrábě (na úklid spíše popadaných dřevin) nebo speciální hrábě na listí, které mají narozdíl od klasických hrábí široký záběr pro efektivnější práci a jsou vyrobeny z měkčích a elastičtějších materiálů, které lépe umožňují hrabání lehkého listí z povrchu trávníku. Nahrabané organické nečistoty můžeme odnést do biologických popelnic, nebo kompostu.

Vertikutace neni vertikulace !

Dalším důležitým krokem je důkladné provzdušnění trávníku, takzvaná vertikutace. Mnoho lidí, včetně odborníků ji však zaměňuje za pojem vertikulace, což je nesmysl, který se však zabydlel i v paměti jinak zkušených prodejců. Dobrého prodejce však jistě poznáte i podle toho, že umí správně pojmenovat to, co prodává.

Mějte prosím na paměti, že pokud na trávníku ve vyšších polohách stále leží sníh, nebo je nadměrně podmáčen, není vhodné jej zatěžovat chozením. Provzdušnění trávníků se provádí na proschlé vrchní vrstvě. Vyhnete se tak mechanickému poškození, sněžné plísni i základu některých houbovitých infekcí. Ostřejšími, nejlépe vertikutačními hráběmi prořežeme trávník do hloubky 3–5 mm, nebo použijeme elektrické či benzínové vertikutátory, které udělají těžkou práci za nás. Tímto zásahem trávník provzdušníme, odstraníme nežádoucí mechy a případnou travní plst. Trávník je zregenerovaný a kořenový systém je řádně provzdušněn a připraven pro nové zakořenění. Pro sběr vertikutované hmoty můžeme použít travní sekačku s košem nebo klasické hrábě. Sebraná hmota je ideálním základem pro kompostování.

Hnojením za lepší trávník

V případě nadměrného přemnožení plevele doporučujeme před další údržbou a péčí o trávník použít selektivní nebo totální herbicid (např. ROUNDUP). V případě že aplikujete herbicidy je vhodné nechat trávník cca 14 ležet ladem a poté začít s hnojením a dosevem.

Aby trávník hezky rostl je potřeba mu kromě pravidelné péče sekáním a vertikutací dodat živiny ideálně ve formě hnojení. Pro prvotní prohnojení doporučujeme dlouhodobou výživu ve formě 100 denního hnojiva s vyšším obsahem draslíku v silnější dávce cca 30g na 1m2. Je potřeba si uvědomit, že trávník ve vegetačním období čerpá velké množství živin z půdy, které je do ní potřeba dodat, pokud chceme aby byl trávník dlouhodobě silný a zdravý. Po dvou denní pauze je vhodná doba na dosetí poškozených ploch. Poté následuje pravidelná a vydatná zálivka. Tu doporučujeme realizovat ideálně použitím kvalitních zavlažovačů.

Zahrada to není jen tráva

Pokud připravujete na další sezónu záhonek či políčko, je postup podobný. Začneme úklidem a přípravou pro kultivaci půdy. Pro samotnou kultivaci můžeme použít buď ruční kultivátor, případně motorový elektrický či benzínový kultivátor-rotavátor.

Motorový kultivátor, nebo také rotavátor, je v podstatě kypřič půdy, na spodní straně stroje je na hřídeli umístěna soustava nožů, které rychle (asi 100–160 ot./min. dle typu a výkonu stroje) rotují ve vrchní vrstvě půdy a tím ji rozruší do hloubky 10–20 cm. Tím umožní přístup vzduchu do půdy, promísí ji například s hnojivy, kompostem a podobně. Kultivaci samotnou je vhodné provádět především na jaře před sadbou a také na podzim při orbě a zazimování záhonů. Pravidelně udržovanou půdu, která nemá velký výdej živin (není zde pěstována např. zelenina)  není potřeba kultivovat strojně, ale postačí povrchní prokypření.

Nyní jsme tedy připraveni na hlavní sezonu všech trávníkářů a můžeme si "nabrousit" nože, protože nás čeká sekání a nejen to !

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

0 Comments To "Trávník na jaře"

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.